Aquesta recepta es un humil homenatge a la meua estimada sogra Sari, que aquestes nadals ens ha preparat uns arrossos que eren «mel de Catèm».
L’arròs caldós amb conill i «pilotetes» (aixi en diminutiu, perque les pilòtes han de ser tan sols un poc mes grans que cireres) es un altre arròs típicament alcoià o almenys no conéc cap altre llòc on es faça com a plat típic. Els ingredients clau son el conill i la carxofa, encara que la gràcia del plat son les pilotetes (si no en tens o no vols fer-les , pots fer servir també caragols o senzillament pots no posar res mes).
Ingredients (4 persones)
200 gr d’arròs (dos grapats de la meua sogra)
400 gr de conill (si pot ser, mort de cabotada, per a conservar la sang, que veureu que ennegreix el plat)
3-4 carxofes tallades molt fines
1 tomaca
un pessic de pebre i una cullereta de pebre roig (dolç)
4 dents d’all
Safrà, oli verge d’oliva i sal
Per a les pilotetes:
200 gr de carn capolada (picada) de porc i vedella al 50 %
1 ou
1 culleradeta de pinyols
Una xorradeta de llima
Una llesca de pa arremullat
jolivert, pebre i sal
Elaboració:
1.- Primer sofregeix el conill amb abundant oli i sal fins que estiga ben fet. Fica despres la tomaca a trossets i les dents d’all i fes-ho tot junt.
2.- Afegeix l’aigua (vora litro i mig) i deixa-ho coure almenys una hora (recorda posar-li un poc mes de sal, però sense passar-se)
3.- Quant haja bullit el necessari, incorporem la carxofa i les pilotes en cru.
4.- quant torne a bullir es l’hora de afegir l’arròs i deixar-ho coure a foc lent 16-18 minuts mes. Finalment te que quedar caldoset.