Quin poble mes interessant aquest de Mutxamel, i no tan sols per la seua gastronomía o productes que son de major qualitat, tambe per eixe enteniment del «carpe diem» dels seus habitants. Remarcables son les festes de Moros i cristians de Septembre, sens dubte les mes atractives i tradicionals de les comarques del sud. A Mutxamel encara es poden comprar conills morts de Cabotada en cases particulars o be a les carnisseries (com la de Torregrosa) ambs sabor a conill i no a plastic. Aixi que un dels plats mes típics es l’arròs amb conill i cigrons que us presente.
Ingredients
500 gr d’arròs
250 gr de cigrons arremullats una nit amb bicarbonat (l’aigua a mutxamel te molta cals)
mig conill
1 pebrera roja
1 grapat de pèsols o faves tendres i menudetes (opcional si fas el plat en paella)
1 cabeça d’alls
1 tomaca ratllada
1 picadeta de nyora
Aigua, safrà, oli i sal
Elaboració
Aquest arròs es fa tant molt sec (al forn), com sec o melós (segons el gust de cadascú) pero en aquest cas en paella.
En ambdues casos es fa amb el caldo de bollir els cigrons que ha de ser:
Melós: 1,25 litros
Sec de paella: 1 litro
Sec de forn: 0,75 litros (fes servir una olla de arròs al forn)
1) es frigen les pebreres a tires troços de conill, la cabeça d’alls i els cigrons amb oli i sal
2) S’afix la tomaca, nyora (previament fregida) i les favetes
3) posem l’arròs i el fregim fins que canvie de color
4) Incorporem el caldo segons la mida de la nostra elecció
5) ajustem de sal i deixem cuinar el plat al maxim els primers 10 minuts, despres baixem el foc i ho deixem 17-18 minuts mes.
6)deixem 2-3 minuts de repos i s’ho menjem, aixi de ximple…